Sirapslimpa är något jag kommer ihåg från min barndom. Jag var hemskt kräsen som barn och tycket inte om något över huvud taget. Mamma bakade ofta runda rågkakor/sirapslimpa och de dög även till mig :).
Jag har letat en del på nätet efter ett bra recept på just denna sorts limpa och hittade denna fina blogg https://bakverket.wordpress.com och ett jättebra recept på just sirapslimpa.
Limporna är inte svåra att göra och blir jätte goda.
Jag tillsätter alltid saltet sist och ovanpå mjölet så att det inte ska få direktkontakt med jästen. Har man otur kan jästen "dö", få sämre egenskap, om den kommer i kontakt med salt. Det blir för koncentrerat.
Till 2 limpor
50 g Jäst
3 dl Ljummet Vatten
3 dl Mjölk
2 tsk Salt
1 dl Sirap
1/2 dl Olja
ev 1 tsk Brödkryddor
ca 1 kg Rågsikt
Smula sönder den färska jästen i bunken till assistenten, och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt sedan mjölk, sirap, olja brödkryddor, rågsikt och salt. Tillsätt inte allt mjöl på en gång, det är bättre att arbeta in lite mjöl i taget. Arbeta till en smidig deg ca 10 min, tills den släpper kanterna. Lägg över en bakduk och låt den vila i 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett arbetsbord och dela den i två lika stora bitar. Rundriv dem till limpor och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt vila 30-40 min.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter i 200 C.
För att få en blank yta så pensla dem med sirap och kaffe som blandats samman när limporna är heta och nyuttagna ur ugnen. Låt svala på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar